Φωτογραφία Μαρία Σπυράκη

Ευρωβουλευτής

Η Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα στις 11 Σεπτεμβρίου 1965. 

Δούλεψε ως δημοσιογράφος για 22 χρόνια και πλέον είναι πολιτικός, εκλεγμένη για δεύτερη συνεχή φορά ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Στην πολιτική κατήλθε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές 2014 οπότε και εξελέγη πρώτη από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ με 248.350 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη τρίτη με 319.237 ψήφους.

Είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ITRE), Αντιπρόεδρος στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και αναπληρωματικό μέλος: 

  • στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), 
  • στην Επιτροπή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (REGI), 
  • στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας.

Έχει θητεύσει Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο του 2017 ως το Μάρτιο 2019, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και από το Δεκέμβριο του 2014 ως το Φεβρουάριο του 2015 υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. 

Επίσης ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο  2016-2020. 

Η Μαρία Σπυράκη βραβεύτηκε το 2019 ως «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Καινοτομία , για τη δράση της στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της καινοτομίας.

Έλαβε, επίσης την ίδια χρονιά, από την Κομισιόν και την Επίτροπο Μαρίγια Γκαμπριέλ τον τίτλο της πρέσβειρας για το ασφαλές Ίντερνετ στην ΕΕ (#SaferInternet4E) για τη δράση της στην ενημέρωση των παιδιών με στόχο την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Έχει συγγράψει και συντονίσει την έκδοση των βιβλίων:

A.    Κυκλική οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός: Δύο δρόμοι για δουλειές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εκδόσεις Τζιόλα (ISBN: 978-960-418-072-1).

Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Γίρκι Καταινέν, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Επίτροπος για την Ενέργεια, και η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία.

B.    Ο Τύμβος της Αμφίπολης: Μια ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής. Εκδόσεις Τζιόλα (ISBN: 978-960-418-864-2).

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, της Δρ. Λίνας Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, της Φωτεινής Αραμπατζή, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κατερίνας Περιστέρη, Αρχαιολόγος.

Εργασιακή πορεία

Εργάστηκε στις εφημερίδες «Επενδυτής», «Εξουσία», «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», «Ημερησία του Σαββάτου» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και MEGA. Ως δημοσιογράφος έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία – Μαυροβούνιο). 

Για 16 χρόνια από το 1998 μέχρι τον Μάρτιο του 2014 εργάστηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ. 

Την περίοδο 2003-2004, εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ από το 2004 ως το 2009 ήταν συνεργάτης για θέματα Τύπου του Επίτροπου της Ελλάδος στην Ε.Ε., κ. Σταύρου Δήμα.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).

 

Φωτογραφία Μαρία Σπυράκη
Φωτογραφία Μαρία Σπυράκη

Σπουδές

Η Μαρία Σπυράκη είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε θέματα πολιτικής για την Ενέργεια (MSc in Energy Law, Business, Regulation and Policy), από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. 

Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου  Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα για τη γραφή ειδήσεων στο London School of Journalism και επανήλθε στα ίδια θρανία για τη νομική διάσταση των social media .

Ολοκλήρωσε στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα προγράμματα δια βίου μάθησης:

  • «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων»
  • «Οικονομική Κρίση του 2010».

Ολοκλήρωσε τα θερινά τμήματα στο College of Europe, Bruges:

  • Intensive Seminar on the EU, Ιούλιος 2014
  • Negotiations in Practice-Towards effective negotiations with and within the EU, Ιούνιος 2015
  • Energy Union Summer School, Ιούνιος-Ιούλιος 2016

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά .

Οικογενειακή κατάσταση

Είναι παντρεμένη με τον αναπληρωτή καθηγητή και αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη, και έχουν μαζί δύο παιδιά, τη Σταματία και τον Λεωνίδα.

Φωτογραφία Μαρία Σπυράκη