Απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowski στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη:  Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την αποζημίωση των ζημιών στο βαμβάκι του Έβρου από το πράσινο σκουλήκι

Αποζημιώσεις από κοινοτικά κονδύλια για τις προσβολές στην βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι. Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowsk στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη δείχνει το δρόμο στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να αποζημιώσει τους παραγωγούς που πλήττονται από το πράσινο σκουλήκι σε περιοχές όπως ο Έβρος.

Ειδικότερα στην ερώτηση της η κ. Σπυράκη  ζητούσε να μάθει εάν υπάρχει σχεδιασμός ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με το τρέχον καθεστώς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και με τον σχεδιασμό για την επόμενη.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος ανέφερε ότι μεταξύ των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών. Το ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει στήριξη ύψους 40 εκατ. EUR για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού και για κατάλληλες προληπτικές δράσεις.

Επίσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δαπανών πρόληψης, ελέγχου και εξάλειψης επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών και για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Wojciechowski, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στηρίζει τη χρηματοδοτική συνεισφορά σε ταμεία αλληλοβοήθειας και σε γεωργικές ασφαλίσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει σοβαρές οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από ζωικές ή φυτικές ασθένειες ή προσβολή από παράσιτα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές δεν επέλεξαν να συμπεριλάβουν τα μέτρα αυτά στο ΠΑΑ τους, αλλά μπορούν να τα ενεργοποιήσουν στο μέλλον, εφόσον το αποφασίσουν.

Μάλιστα κατέληξε ότι η πρόταση της Επιτροπής για την ΚΓΠ μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια στο πλαίσιο της ΚΓΠ μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης την ευελιξία να σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις τους και τους όρους παροχής στήριξης.

Επικουρικά, τα κράτη μέλη μπορούν πριν από την 1η Δεκεμβρίου να καταβάλλουν προκαταβολές έως 50 % όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις και 75 % όσον αφορά τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις όχι πριν από την 16η Οκτωβρίου του έτους υποβολής αιτήσεων. Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται η Ελλάδα να αυξήσει τα ποσοστά αυτά σε 70 % και 85 % αντίστοιχα για το 2019, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί.