Η συνέντευξη μου στο "The Standard"

https://thestandard.gr/politiki/maria-spyraki-s-evropaiki-lysi-epeigei/

 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων που θα  κάνει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ, η κ. Σπυράκη εστιάζει στα τρία πιθανά εργαλεία γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις.

Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία,  το ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού και το ενδεχόμενο αποδέσμευσης 220 δισ. ευρώ που λιμνάζουν.

«Η ευρωπαϊκή λύση επείγει για να μην διαλυθούν οι κοινωνίες , για να μην κατακερματιστούν τα πολιτικά συστήματα στις χώρες, για να μην δούμε τον εφιάλτη του λαϊκισμού να γιγαντώνεται πάνω στην απελπισία των πολιτών» υπογραμμίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κ. Σπυράκη θέτει την αλλαγή στο πλαίσιο της ανάγκης της χώρας για πολιτική σταθερότητα. Εξηγεί ότι είναι πάντα στη διακριτική  ευχέρεια του πρωθυπουργού να αυξήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα και επισημαίνει: «Μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο που θα αφαιρεί τον παράγοντα της αστάθειας, αφορά την πατρίδα και την προοπτική της την επόμενη δεκαετία».

Προμηνύεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας ενεργειακά και μέχρι τώρα η Ε.Ε. χρονοτριβούσε στο να αντιδράσει λαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Τώρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε την πρόθεση της Ε.Ε. για «επείγουσα παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Μπορούμε πλέον να περιμένουμε κάτι από την Ε.Ε. και τι είναι αυτό;

«Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρίσκονται στο τραπέζι από τον περασμένο Μάιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν θα μας ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τα επόμενα βήματα για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις  μας με την Κομισιόν εστιάζονται σε τρία πιθανά εργαλεία:

  • Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία .
  • Το ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού, που εξαρτάται κυρίως από την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς  είναι ο τελευταίος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος μπαίνει στο σύστημα.
  • Το ενδεχόμενο αποδέσμευσης 220 δισ. ευρώ που λιμνάζουν, τα οποία είναι χρήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, υπάρχουν στα ταμεία της Κομισιόν εξαιτίας του δανεισμού που έγινε για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις χώρες.

Η ΕΕ έχει φτάσει σε ένα καλό σημείο αποθήκευσης φυσικού αερίου, έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 80% κατά μέσο όρο γεμάτες τις αποθήκες στο σύνολο της ΕΕ.Ο στόχος είναι για 85% πληρότητα μέσο όρο την 1η Νοεμβρίου. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, ωστόσο, πάντοτε υπάρχει πρόβλημα, γιατί το αέριο που αγοράζουμε είναι κυρίως υγροποιημένο, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές είναι ψηλά.

Από τους εθνικούς προϋπολογισμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ως τώρα δαπανηθεί 280 δις ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δαπάνη αναλογικά με το ΑΕΠ ,σύμφωνα με το Brugel. Ωστόσο όλα αυτά δεν είναι καθόλου αρκετά.

Η ευρωπαϊκή λύση επείγει για να μην διαλυθούν οι κοινωνίες, για να μην κατακερματιστούν τα πολιτικά συστήματα στις χώρες, για να μην δούμε τον εφιάλτη του λαϊκισμού να γιγαντώνεται πάνω στην απελπισία των πολιτών», δηλώνει η Μαρία Σπυράκη.

O πρωθυπουργός έδειξε τη Μόσχα και την Άγκυρα ως  εξωτερικούς παράγοντες που θέλουν αστάθεια και αναταραχή. Αυτό υπάρχει ως πολιτική αντίληψη και σε συναδέλφους σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

«Η Ρωσία είναι αναθεωρητική δύναμη και το αποδεικνύει στην πράξη παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο ,με την εισβολή στην Ουκρανία. Η απάντηση της ΕΕ, ευτυχώς συντονισμένα και άμεσα, είναι πως ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέσει στην Ευρώπη. Οι κλιμακούμενες  κυρώσεις κατά της Ρωσίας , η στήριξη της Ουκρανίας όχι μόνο οικονομικά αλλά και με στρατιωτικό υλικό πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ, αποδεικνύουν ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο δρα στη βάση της υπεράσπισης των αξιών μας.

Σε αυτή τη βάση είναι και το μήνυμα που λαμβάνει η Τουρκία με τον εμφανή αναθεωρητισμό της να μην έχει ακροατήριο στη Δύση. Ρωσία και Τουρκία έχουν αναθεωρητικό προσανατολισμό ο οποίος είναι προφανές ότι δεν ευνοείται από την ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και τις σταθερές κυβερνήσεις που χάραξαν και υπηρετούν αυτή τη στρατηγική, όπως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε λάβει σαφή θέση και για την πορεία της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας προς την ΕΕ, που δεν σημειώνει πρόοδο. Πρέπει να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο πριν να αναγκαστούμε να τον αντιμετωπίσουμε», αναφέρει η Μαρία Σπυράκη.

Πιστεύετε ότι υπάρχει εργαλειοποίηση του ζητήματος των υποκλοπών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

«Η συγκυρία δεν προσφέρεται για κραυγές και πολυδιάσπαση του εθνικού μετώπου και αυτό θα πρέπει πρώτος από όλους να το συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θεσμοθέτησε ήδη την ακρόαση του διοικητή στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τη διπλή έγκριση και από εισαγγελέα Εφετών  για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Μέχρι τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έφεραν στο τραπέζι καμία πρόταση για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ σε συνδυασμό με τον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιτελεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων την εθνική αποστολή της», σχολιάζει η Μαρία Σπυράκη.

Η περίπτωση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μια ειδική  περίπτωση τοπικού- ελλαδικού χαρακτήρα ή πρέπει να ιδωθεί ως κοινή διεθνή πρακτική;

«Είναι απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί θεσμικά ο ίδιος για το ζήτημα που τον αφορά και να προχωρήσει στις σχετικές αποκαλύψεις. Μέχρι τώρα ο κ.Ανδρουλάκης δεν έχει δεχθεί την επίσημη ενημέρωση που τον αφορά. Κανένας άλλος δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Ο κ.Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και η δραστηριότητα του έχει εδώ και χρόνια και διεθνή διάσταση. Ταυτόχρονα με την ανάγκη να βελτιωθούν άμεσα οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και λήψης αποφάσεων στην ΕΥΠ είναι απαραίτητο να μην παραγνωρίζουμε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και του απορρήτου των επικοινωνιών αντιμετωπίζει διαρκείς προκλήσεις, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τρίτες χώρες, οικονομικά συμφέροντα και υπηρεσίες επιχειρούν να συλλέξουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα», δηλώνει η Μαρία Σπυράκη.

Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό υπάρχουν φωνές στη Κ. Ο. της Ν.Δ. που ζητούν  αλλαγή του εκλογικού νόμου και επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προβλεψιμότητα και τη δημιουργία ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος για επενδύσεις ,έσοδα και πολλές και καλές δουλειές. Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλές θυσίες και δεν θα ξαναδοκιμάσουν αυτοκαταστροφικές περιπέτειες.

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές μετά την απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν σταθερή κυβέρνηση. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως θα πάμε στις δεύτερες κάλπες με μικρότερο μπόνους από αυτό που έδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Τσίπρα, δύο φορές. Είναι ωστόσο πάντα στη διακριτική του ευχέρεια να αυξήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα. Μια τέτοια κίνηση δεν θα αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ , που διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα κρίσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη και παραλείψεις.

Η ΝΔ παραμένει το κόμμα που εμπιστεύονται στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες. Μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο που θα αφαιρεί τον παράγοντα της αστάθειας ,αφορά την πατρίδα και την προοπτική της την επόμενη δεκαετία», αναφέρει η Μαρία Σπυράκη.

Πλησιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις εκλογές τι έργα πρέπει να γίνουν στην πόλη;

«Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με την ανάπτυξη του λιμανιού και του αεροδρομίου και με τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί .

Το Μετρό Θεσσαλονίκης παραδίδεται πλήρες και λειτουργικό στο τέλος του 2023. Μείζονος σημασίας έργο είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οδιαγωνισμός για το έργο βρίσκεται ήδη στη β’ φάση. Έργο πνοής αποτελεί το FlyOver. Το έργο προχώρησε σε μία διετία και στο τέλος του 2022 θα έχει εργοτάξια.

Αναμένεται να εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο, έξι μήνες νωρίτερα  από την προβλεπόμενη ημερομηνία  ο αυτοκινητόδρομος Θέρμη – Γαλάτιστα.

Παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον ΟΑΣΘ, ο οργανισμός νοικοκυρεύτηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε  235 αστικά λεωφορεία και σήμερα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 460. Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή νέων λεωφορείων. Για να το πω με ένα σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε!» .

Μέχρι τις εκλογές οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην ενίσχυση της φυσιογνωμίας της πόλης ως κέντρου οικονομίας, πολιτισμού και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων χωρίς να ξεχνάμε ότι τα θέματα της καθημερινότητας, όπως οι μετακινήσεις , η διαχείριση των απορριμμάτων πέρα από την αποκομιδή και η ασφάλεια πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω γιατί καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Το βέβαιο είναι πως η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να ενσωματώσει ευρωπαϊκές καλές πρακτικές στη βιωσιμότητα, τον πολιτισμό, τις μετακινήσεις και την καινοτομία. Μπορούμε να δώσουμε στην πόλη σταθερή και δυναμική φυσιογνωμία ενός ιστορικού σημείου στον ευρωπαϊκό  χάρτη ,που συνδυάζει την καινοτομία με την ευζωία», τονίζει η Μαρία Σπυράκη.