Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στο έδαφος της Ευρώπης , και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μολονότι βρίσκεται στον κατάλογο με τα απειλούμενα μνημεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομίας, αφέθηκε από τις τουρκικές αρχές στη φθορά του χρόνου και εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία του να αρχίσει η κατάρρευσή του, όπως όπως κατέγραψαν επιστήμονες το 2020. Το ιστορικό εξαώροφο μνημείο, ηλικίας 120 ετών, λειτούργησε ως ορφανοτροφείο για περίπου 5.800 ελληνόπουλα της μειονότητας από το 1903 έως το 1964, όταν αναγκάστηκε να κλείσει.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατο μνημείο ευρωπαικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη διάσωση αυτού του ιστορικού για τον Ελληνισμό κτιρίου;

2. Πώς κρίνει τη στάση της Τουρκίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και σε ποιές ενέργειες θα προβεί αναφορικά με την προώθησης της διατήρησης των μνημείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια;

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3.1.2022)

Η Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α' για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και επιτόπιες επισκέψεις.Τον Αύγουστο του 2021, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ συμμετείχε σε εκδήλωση στο νησί σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του ορφανοτροφείου.Η αντιπροσωπία της ΕΕ βρίσκεται επίσης σε επαφή με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού για να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης του ορφανοτροφείου.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς φορείς και να διερευνά πιθανούς τρόπους διατήρησης αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία και χρηματοδοτεί την αποκατάσταση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο μέσω του προγράμματος διμερούς χρηματοδοτικής συνδρομής όσο και μέσω του ευρωμεσογειακού περιφερειακού προγράμματος.