Ανησυχία προκαλούν τα βίντεο κινουμένων σχεδίων που προβάλλονται στο Διαδίκτυο (σε ελεύθερα προσβάσιμες ιστοσελίδες, όπως το YouTube) και απευθύνονται σε παιδιά. Σε αυτά απεικονίζονται ήρωες που συνήθως είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και επομένως αποτελούν παιδικά πρότυπα, όπως η πριγκίπισσα Έλσα από τη γνωστή παιδική ταινία, να προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες ή πράξεις βίας, εικόνες που εντυπώνονται στο ασυνείδητο των παιδιών με ανυπολόγιστο κόστος για την ψυχική τους υγεία. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «Elsagate», από την προαναφερθείσα παιδική ηρωίδα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω της δυσχέρειας εντοπισμού της προέλευσης των δημιουργών των βίντεο, αλλά και του μη εμφανώς ακατάλληλου περιεχομένου τους.

Δεδομένης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά και της ολοένα αυξανόμενης έκθεσής τους στο Διαδίκτυο, ήδη από πολύ μικρή ηλικία,

ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα σχεδιάζονται για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου;

2. Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ελέγχων του ψηφιακού περιεχομένου που απευθύνεται σε παιδιά, ώστε να διαπιστώνονται οι δυσχερώς αναγνωρίσιμες παραβιάσεις, όπως εν προκειμένω, και να διακόπτεται αυτόματα η προβολή τους;

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια(1), η Επιτροπή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να καταστεί το διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, ιδίως δεδομένου ότι οι αρνητικές διαδικτυακές εμπειρίες μπορούν να βλάψουν την ψυχική τους υγεία(2). Η ενδυνάμωση και η προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο αποτελούν βασικές ανησυχίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων, χρηματοδοτικής στήριξης και αυτορρύθμισης. Για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών(3), η οποία εστιάζει στη βελτίωση του συντονισμού και της πρόληψης.

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων(4), η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο ενισχύεται με την εισαγωγή απαιτήσεων ασφάλειας για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο. Βάσει των νέων κανόνων, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω πλατφόρμες θέτουν σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο, καθώς και για την προστασία του ευρύτερου κοινού από την υποκίνηση βίας και από περιεχόμενο που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί κέντρα για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου (SIC) σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά(5). Τα κέντρα για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης, παρέχουν κατάρτιση και πόρους σε οικογένειες και σχολεία, διαθέτουν ανοικτές γραμμές άμεσης βοήθειας, οι οποίες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με κάθε είδους ανησυχία που αφορά το διαδίκτυο, καθώς και ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές, μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να καταγγέλλει ανώνυμα υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο(6). Τα κέντρα αυτά ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές μέσω της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ διαδικτυακής πύλης betterinternetforkids.eu, όπου οι χρήστες μπορούν να βρίσκουν διάφορους πόρους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Ενώ η Επιτροπή διευκολύνει το έργο της συμμαχίας για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, μιας πλατφόρμας αυτορρύθμισης στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες ΤΠΕ και μέσων ενημέρωσης, καθώς και η κοινωνία των πολιτών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του επιβλαβούς περιεχομένου και της επιβλαβούς συμπεριφοράς(7), συνεχίζεται ο διάλογος με εταιρείες του διαδικτύου και διαδικτυακές πλατφόρμες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές ρύθμισης του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες.

Image removed.

(1)https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:51997DC0582&qid=1599058003868&from=EL

(2)https://www.unicef.org/stories/social-media-bad-teens-mental-health

(3)https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0607&qid=1599058691449&from=EL

(4)Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/13/ΕΕ για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων) ενόψει των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς.

(5)https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-strategy-better-internet-children

(6)https://www.inhope.org/EN

(7)https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/alliance-better-protect-minors-online