Μ.Σέφκοβιτς  προς Μ.Σπυράκη για τιμές ενέργειας στο Ευρωκοινοβούλιο: «Να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη την εργαλειοθήκη στο έπακρο»

Μ.Σπυράκη: «η ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου»

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να διατυπώσει  λεπτομερώς την πρόταση της για κοινές εθελοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, με στόχο την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων και την άσκηση πίεσης στις τιμές , ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πρωί την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας έμφαση στο σοβαρό ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Στη συζήτηση παρενέβη η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι κοινές εθελοντικές παραγγελίες : Η ΕΕ οφείλει  να επιστρέφει στα διδάγματα της πανδημίας και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε οι χώρες που κυρίως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα  στο Νότο , όπως είναι η πατρίδα μου η Ελλάδα, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα έναντι των προμηθευτών ως μέρος της ενιαίας αγοράς, τόνισε η ευρωβουλευτής .

Υπενθυμίζοντας την παλαιότερη δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λαινεν, για αποσύνθεση των τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου , η κ.Σπυράκη ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Απαντώντας στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, επανέφερε στο προσκήνιο την εργαλειοθήκη της Κομισιόν  για τη μείωση των τιμών ενέργειας δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας : «το ζήτημα των τιμών της ενέργειας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, και συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα αναπτύξουν στο έπακρο την εργαλειοθήκη που τους έχουμε προσφέρει για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας με τον πιο έντιμο τρόπο, και να εξασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι ευκαιρίες αξιοποιούνται στο έπακρο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί  ξεκινώντας από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά, , ευρωπαϊκά και δυναμικά και παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό μείγμα είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.  Η ΕΕ οφείλει  να επιστρέφει στα διδάγματα της πανδημίας και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση σε εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε οι χώρες που κυρίως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα  στο Νότο , όπως είναι η πατρίδα μου η Ελλάδα, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα έναντι των προμηθευτών ως μέρος της ενιαίας αγοράς.

Είναι απαραίτητο επίσης η ΕΕ να υποστηρίξει τις υποδομές που αυξάνουν τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία μας.  Σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνε μαζί με υποδομές μετάβασης και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας για το μέλλον που ήρθε.

Από τα χείλη της πρόεδρου της Κομισιόν ξεκίνησε η συζήτηση για την αποδέσμευση (decoupling) των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα, επιλογή που συνεπάγεται κατ´ αρχήν υψηλά στρατηγικά αποθέματα κοινής χρήσης. Η συζήτηση αυτή οφείλει να εξελιχθεί άμεσα στην απαραίτητη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στα αγαθά πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους. Είναι ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε ριζικά την ενεργειακή φτώχεια. Το μεγάλο κοινωνικό ταμείο θα είναι έτοιμο το 2026. Ως τότε οι παρεμβάσεις της ΕΕ οφείλουν να μην αφήσουν κανένα συμπολίτη μας στο κρύο. Στη Μενεμένη, στη Μάνδρα,  στο Νευροκόπι μας βλέπουν και περιμένουν από την ΕΕ να δράσει.  Καλά Χριστούγεννα για όλους μας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, απαντώντας στην ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, τόνισε :«κ. Σπυράκη πιστεύω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς αποδείξαμε ξεκάθαρα, με το Πακέτο της Πράσινης Συμφωνίας , του Fit for 55, με την ξεκάθαρη ηγεσία μας στο COP26 στη Γλασκώβη, αλλά επίσης και με το πακέτο/δέσμη που υιοθετήσαμε μόλις χθες, πιστεύω ότι αποδεικνύει ότι είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και είμαστε η μοναδική μεγάλη οικονομία η οποία μεταφράζει τις πολιτικές της φιλοδοξίες σε νομοθεσίες και σε απτά, πραγματικά μέτρα.

Και σας παρουσιάσαμε λεπτομερώς το πακέτο των επιπλέον μέτρων που υιοθετήσαμε χθες, το οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα της βιομηχανίας υδρογόνου, της ενεργειακής ασφάλειας, του εκσυγχρονισμού του κλάδου των μεταφορών, της προετοιμασίας των Ευρωπαϊκά Δίκτυα TEN-υποδομών μας για τις έξυπνες μετακινήσεις, οι οποίες υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιπλέον αποδείξεις.

Και φυσικά, το ζήτημα των τιμών της ενέργειας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, και συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα αναπτύξουν στο έπακρο την εργαλειοθήκη που τους έχουμε προσφέρει για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας με τον πιο έντιμο τρόπο, και να εξασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι ευκαιρίες αξιοποιούνται στο έπακρο».