Σε συνεργασία με το  Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών και το το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας (ΙΤΕ)

Το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, επιμορφωτική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας (ΙΤΕ) και την ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη, πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλές διαδίκτυο στην Ε.Ε.

Η κ. Σπυράκη συνόψισε τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, ενώ ενημέρωσε τους μαθητές και τους καθηγητές για τις στρατηγικές που αναπτύσσει η Ευρωπαική Ενωση για την ασφαλή πλοήγηση των αυριανών πολιτών.

Η επαφή με ψευδείς ειδήσεις (fake news), η παραβίαση της ιδιωτικότητας, η επαφή με άγνωστους, η ρητορική μίσους, η υποβάθμιση της προσωπικότητας και η αποπλάνηση (grooming), αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για έναν νεαρό χρήστη τους διαδικτύου, με τους γονείς και τους καθηγητές να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και ενημερωμένοι.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σπυράκη είναι αποκαλυπτικά. Ενας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου είναι παιδί, με τα μισά παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών να έχουν έλθει σε επαφή τουλάχιστον με έναν από τους προαναφερθέντες κινδύνους.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 51% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν ελλιπή ενημέρωση για το διαδίκτυο, με το 86% να ανησυχεί για τους κινδύνους που αυτό περιέχει. Αρκεί απλά να σκεφτούμε ότι όταν μιλάμε για το διαδίκτυο, αναφερόμαστε σε έναν «χαοτικό» κόσμο με 3.8 εκατομμύρια αναζητήσεις

στο google κάθε λεπτό και πάνω από 5.000 tweets ανά ώρα.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συμβούλευσε τους μαθητές να μην δίνουν στη δημοσιότητα τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς υπάρχει αδυναμία ελέγχου στο πως αυτά διακινούνται και που καταλήγουν, θέτοντας παράλληλα ως πηγή του προβλήματος τη σύγχυση των ορίων ανάμεσα στην κοινωνική και ιδιωτική ζωή.

Κλείνοντας, η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στη στρατηγική που αναπτύσσει η Ευρωπαική Ένωση για την αντιμετώπιση των ψηφιακών κινδύνων, με βασικό στόχο να αποτελεί η μελλοντική υποχρέωση όλων των πλατφορμών (social media, video games κ.λπ.) να αναπτύξουν λογισμικό ασφαλείας που θα ανιχνεύει τυχόν ενοχλητικό περιεχόμενο. Ενα σημαντικό προληπτικό μέτρο -κυρίως – για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου.

Ενημερωτική Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Ενημερωτική Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο