Φιλοξένησα ως συμπρόεδρος του Ep Intergroup on climate change biodiversity and sustainable development το διαδικτυακό σεμινάριο "Περιορίζοντας τα κρυφά κόστη του τουρισμού στα νησιά της Μεσογείου: Περιορισμός της ρύπανσης και προοπτικές της κυκλικής οικονομίας".

Οι προτεραιότητες που μπορούν να οδηγήσουν τα ξενοδοχεία στο βιώσιμο τουρισμό, είναι κατά τη γνώμη μου:

  • η ενεργειακή καθώς και η αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων,
  • η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέσω της μετατροπής των απορριμάτων σε ενέργεια,
  • η ενίσχυση των πράσινων μεταφορών μικρών αποστάσεων καθώς και
  • Ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης.

Το κύριο πρόβλημα είναι η χρήση πλαστικών στα τουριστικά καταλύματα. Τα πλαστικά χρησιμοποιούνται στον κήπο, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια την κουζίνα, την πισίνα, τα λόμπυ... Τα πλαστικά είναι παντού.

Υπάρχει η ανάγκη οχι μόνο να γίνουν πιο βιώσιμες οι υπηρεσίες στα τουριστικά καταλύματα , ώστε να έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων, αλλά να αλλάξει και η αντίληψη των καταναλωτών για τον τουρισμό.

Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, ξεκινώντας απο τους καταναλωτες, τη βιομηχανία και τις δημόσιες αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ώστε να κάνουμε σταθερά βήματα προς την κυκλική οικονομία.

Η ενεργοποίηση ξεκινάει με την πληροφόρηση!

"Περιορίζοντας τα κρυφά κόστη του τουρισμού στα νησιά της Μεσογείου: Περιορισμός της ρύπανσης και προοπτικές της κυκλικής οικονομίας".

Η εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην εξυπηρέτηση και αυτού του σκοπού. Έχουν μεγαλη σημασία οι εκπαιδευτικές καμπάνιες σχετικά με τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης καταναλωτές, τα οποία με αυξημένη πιθανότητα μπορούν να καταλήξουν θαλάσσια απόβλητα. Έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή ολων μας στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Εν ολίγοις, μέσα στην κρίση μας δίνεται η ευκαιρία, να αναδιαρθρωσουμε τον τουρισμό μας ώστε να γίνει «πράσινος» και βιώσιμος και ταυτόχρονα να εργαστούμε ώστε να αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών.
 

"Περιορίζοντας τα κρυφά κόστη του τουρισμού στα νησιά της Μεσογείου: Περιορισμός της ρύπανσης και προοπτικές της κυκλικής οικονομίας".