Δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των ρύπων του μεθανίου, διοργανώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη αύριο, Πέμπτη 26 Μαΐου στις 10 το πρωί, στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η  εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα  του Δήμου Θεσσαλονίκης και γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας,  η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 200 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 Η κ. Σπυράκη θα διαβάσει το παιδικό παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» που έχει γράψει η ίδια και θα απαντήσει στις απορίες μαθητών σχετικά με την κλιματική κρίση, το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τον πλανήτη, να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας. Στη συνέχεια οι μαθητές,  με υλικά που θα τους δοθούν, θα ζωγραφίσουν  την πρόταση τους για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει στην καθημερινότητα η κλιματική κρίση. Τα έργα τους  θα εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στους μαθητές θα διατεθεί δωρεάν το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα κλιματικής κρίσης.

Η Έκθεση του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Στρατηγική της ΕΕ για  τη μείωση των ρύπων το μεθανίου φέρει την υπογραφή της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, η μείωση των ρύπων του μεθανίου αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς στόχους. Η κ. Σπυράκη συμμετείχε στη Διάσκεψη και παρουσίασε την έκθεση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ειδική συνεδρίαση κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση παγκόσμιου παρατηρητηρίου για το μεθάνιο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας, συνυπέγραψαν την παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου κατά 30% ως το 2030 με έτος αναφοράς το 2020.