Καινοτομίες και πολιτικές ενεργειακής μετάβασης στο επίκεντρο του συνεδρίου της GIE στη Λετονία

Μαρία Σπυράκη: Βάζουμε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου

Οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα συζητήθηκαν, στο διεθνούς κύρους, ετήσιο συνέδριο της  Gas Infrastructure Europe (GIE), που πραγματοποιήθηκε  στη Ρίγα της Λετονίας. Εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες από τους ακαδημαϊκούς τομείς, το φυσικό αέριο, την αιολική και την ηλεκτρική ενέργεια. Μεταξύ των ομιλητών στην ενότητα για την παραγωγή υδρογόνου ήταν και η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η οποία στην τοποθέτηση της τόνισε ότι «το υδρογόνο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως φορέας ενέργειας αλλά και ως επιλογή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα υποστηρίξει την απορρόφηση του ανανεώσιμου υδρογόνου εντός της ΕΕ καθώς και τις εισαγωγές από διεθνείς εταίρους».

Η Gas Infrastructure Europe (GIE) είναι η ένωση που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς  φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά φυσικού αερίου, την αποθήκευση αερίου και την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η GIE είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ευρωπαϊκών θεσμών, των ρυθμιστικών φορέων και των ενδιαφερομένων του κλάδου. Έχει έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί 70 εταιρείες από 26 χώρες. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της,  το όραμα της GIE είναι ότι έως το 2050, η υποδομή φυσικού αερίου θα είναι η ραχοκοκαλιά του νέου καινοτόμου ενεργειακού συστήματος, επιτρέποντας στους ευρωπαίους πολίτες να επωφεληθούν από έναν ασφαλή, αποτελεσματικό και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.

Στον απολογισμό του συνεδρίου που έγινε στη Ρίγα στις 15-16 Ιουνίου, η GΙΕ τονίζει ότι  συζητήθηκαν οι κοντινές, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μείζονος σημασίας ζητήματα όπως το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου, η ασφάλεια εφοδιασμού, ο  κανονισμός υδρογόνου, η  ανάπτυξη βιομεθανίου, η συνεργασία ηλεκτρικής, αιολικής ενέργειας και αερίου, η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η ανάγκη μετριασμού των εκπομπών μεθανίου, συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ ειδικών, εκπροσώπων των επιχειρήσεων και πολιτικών της ΕΕ.

Η Επίτροπος  Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, τόνισε  στην ομιλία της ότι «στο εγγύς μέλλον, το φυσικό αέριο θα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας για το κλίμα και την ενέργεια δεν έχουν αλλάξει. Το μέλλον της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι η εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια. Οι υποδομές φυσικού αερίου θα παίξουν ρόλο εδώ. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση προς το βιοαέριο και το καθαρό υδρογόνο και πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Στον απολογισμό της
GIE έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην τοποθέτηση της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη. Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα που εξέδωσε, αναφέρονται τα εξής: Είχαμε την τιμή να καλωσορίσουμε την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη,  εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛΚ για την έκθεση INI για την τράπεζα υδρογόνουη οποία  αναφερόμενη στη  ρύθμιση του υδρογόνου τόνισε ότι «Είναι το κλειδί για τη δημιουργία γερών θεμελίων για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου. Βασίζεται στην ύπαρξη μιας αγοράς που λειτουργεί καλά και σε μια αισιόδοξη προσέγγιση. Η παροχή προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις αγορές είναι απαραίτητη. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη αγορά που περιλαμβάνει έρευνα, καινοτομία και υποστήριξη για υιοθέτηση. Επιπλέον, απαιτεί την ενοποίηση της ζήτησης και της προσφοράς. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο».

Στον απολογισμό  του συνεδρίου που έδωσε στην δημοσιότητα η GIE επισημαίνονται επίσης οι εξής τοποθετήσεις:

Στην ασφάλεια του εφοδιασμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της GIE Torben Brabo τονίζοντας ότι «Ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια έχουν σταματήσει, τα μέτρα για το φυσικό αέριο έχουν παραταθεί και επιτρέποντας προκλήσεις και πάλι εμποδίζουν την ανάπτυξη υποδομών. Αν και αναμένουμε την πιθανότητα ενός δύσκολου χειμώνα μπροστά, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι και είμαστε ενωμένοι ως κλάδος».

Στο θέμα της  ανθετικότητας των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Conexus Baltic Grid , Uldis Bariss,  ο οποίος επισήμανε ότι « η ενοποίηση των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου της Φινλανδίας και της Βαλτικής αναδείχθηκε ως επιτυχημένη ιστορία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της κατά την πρόσφατη κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Στα συμπεράσματα τονίζεται ακόμη ότι, έγιναν αρκετές νέες συνδέσεις φυσικού αερίου που τίθενται σε λειτουργία στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχουν βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και να ενισχύσουν τη διαφοροποίηση. Το δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη καλά ενοποιημένο, με περισσότερες διασυνδέσεις και τερματικούς σταθμούς LNG από ποτέ.

Οι συζητήσεις στη διάσκεψη έριξαν φως στην αυξανόμενη σημασία των αερίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην ενεργειακή μετάβαση. Το υδρογόνο και το βιομεθάνιο προσδιορίστηκαν ως βασικές λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Επισημάνθηκε το δυναμικό του βιομεθανίου στο μείγμα καθαρής ενέργειας της ΕΕ και αντιμετωπίστηκαν τα εμπόδια στην ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένων των στόχων που λείπουν. Συζητήθηκε επίσης το παγκόσμιο εμπόριο υδρογόνου και η ενσωμάτωση αερίων ανανεώσιμων πηγών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα με τον πιο οικονομικό τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες για την παραγωγή και την εξαγωγή υδρογόνου.

«Η διαφύλαξη της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμμετοχής στον ενεργειακό τομέα ήταν μέρος του καθήκοντος κάθε ηγέτη» τόνισε η Γενική Γραμματέας του GIE, Boyana Achovski.

Εδώ θα διαβάσετε τα συμπεράσματα του συνεδρίου της GIE: