«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε καταλύτη για το μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Μέχρι οι πλούσιοι της ευρωζώνης να πειστούν ότι το «σκληρό ευρώ» που επιδιώκουν θα καταστρέψει ...χαλαρά τις εξαγωγές όλων μας, στην Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε με τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά μέσα που διαθέτουμε «ό,τι χρειάζεται». Όχι μόνο για να περιορίσουμε την ύφεση και την ανεργία που φέρνει, αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομίας του μέλλοντος μας.»

Συνέντευξη  μου στην «Εφ.Συν.»

Η κρίση του κορονοϊού προκαλεί τεράστιες ζημιές στις οικονομίες των κρατών-μελών και στους εργαζόμενους. Η ευρωπαϊκή ηγεσία διχάστηκε ως προς την εξεύρεση λύσης. Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η απάντηση για μια ουσιαστική στήριξη με βάση τα πρωτόγνωρα δεδομένα της συγκυρίας; Θεωρείτε ικανοποιητική τη λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup;

Η απόφαση του Eurogroup για ενίσχυση της χρηματοδότησης των οικονομιών της ευρωζώνης είναι μια καλή αρχή. Είναι όμως προφανές ότι οι χώρες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα βαθμολογείται με 3Α δεν εξάντλησαν σε αυτή τη φάση το οπλοστάσιο της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ύφεση που προκαλεί ο Covid-19.

Δεδομένου ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών είναι πολλαπλά συνδεδεμένες, πολύ γρήγορα οι τεράστιες ανάγκες της Ιταλίας και της Ισπανίας θα γίνουν ανάγκες της ευρωζώνης. Τότε οι νέες ανάγκες δεν μπορούν παρά να καλυφθούν με «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» και ο περαιτέρω δανεισμός, όπως και οι εγγυήσεις που θα τον συνοδεύουν, θα ξαναφέρουν στο τραπέζι την αμοιβαιοποίηση του χρέους η οποία εκ των πραγμάτων προϋποθέτει τον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών που θα συμμετάσχουν στο σχήμα.

Μέχρι τότε υπάρχει λίγος χρόνος και αρκετό χρήμα για τον περιορισμό της ύφεσης. Το κλειδί είναι τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης τα οποία καλούνται να εκπονήσουν άμεσα τα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σπουδαία ευκαιρία να συνδέσει την παροχή κρατικών ενισχύσεων, ευρωπαϊκών δανείων και εγγυήσεων με την αναδιάρθωση της οικονομίας στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο από τη νέα χρηματοδότηση να επωφεληθούν κυρίως οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ή σχεδιάζουν να περιλάβουν στην παραγωγική τους αλυσίδα την ανανεώσιμη ενέργεια, το κυκλικό μοντέλο χρήσης υλικών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε καταλύτη για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Μέχρι οι πλούσιοι της ευρωζώνης να πειστούν ότι το «σκληρό ευρώ» που επιδιώκουν θα καταστρέψει... χαλαρά τις εξαγωγές όλων μας, στην Ελλάδα οφείλουμε να κάνουμε με τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά μέσα που διαθέτουμε «ό,τι χρειάζεται». Οχι μόνο για να περιορίσουμε την ύφεση και την ανεργία που φέρνει, αλλά και για να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία του μέλλοντός μας.