Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και τα οφέλη θα μοιραστούν σε όλους.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της 85ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε μέτρα για τους νέους με χαρακτηριστικό, τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και μέτρα φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη.

Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ επιχείρησε να επιστρέψει στον κήπο με τα λεφτόδεντρα . Οι προτάσεις του σε μια κάτι αρχήν κοστολόγηση φθάνουν τα 10,5 δις ευρώ. Γι' αυτό και δεν συζητούνται πλέον από κανένα στα σοβαρά.

Οι πολίτες δεν θέλουν το πληκτικό σίκουελ του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» στην οθόνη που πλήρωσαν τόσο ακριβά! Χρειάζονται παρεμβάσεις και στήριξη στην καθημερινότητα στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

https://www.karfitsa.gr/.../maria-spyraki-o-k-tsipras.../

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, το μεγάλο θέμα των ανατιμήσεων, αλλά και για τα πολύ σημαντικά ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και του μεταναστευτικού – προσφυγικού,αναφέρθηκε σε συνέντευξη της στην karfitsaη Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Τσίπρας στην 85η ΔΕΘ εμφανίστηκε σίγουρος για νίκη του κόμματος του στις επόμενες εθνικές εκλογές, υποσχόμενος μεγάλη στήριξη στη μεσαία τάξη. Τόνισε μάλιστα πως σήμερα ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι.Τι απαντάτε; 

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και τα οφέλη θα μοιραστούν σε όλους. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα αφαίρεσε η διακυβέρνηση Τσίπρα με την υπερφορολόγηση και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους έχουν ως  χαρακτηριστικό, τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο είναι η επιδότηση των θέσεων εργασίας με την διανομή της επιδότησης  των 1.200 ευρώ στον  εργοδότη και το νέο εργαζόμενο. Όποια επιχείρηση προσλάβει έναν  νέο άνθρωπο και πάρει αυτή την επιδότηση είναι υποχρεωμένη ταυτόχρονα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, δηλαδή δεν θα μπορεί να απολύσει έναν παλαιό εργαζόμενο και να τον αντικαταστήσει με το νέο προκειμένου να επωφεληθεί της επιδότησης. Έτσι αυξάνονται στην πράξη οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε και μέτρα φοροελαφρύνσεων που απευθύνονται  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στη μεσαία τάξη, όπως είναι η κατάργηση του φόρου στη γονική παροχή. Δεν μπορούν οι γονείς να ξανααγοράζουν την περιουσία που βρήκαν από τους γονείς τους, ούτε τα παιδιά να είναι υποχρεωμένα να επιβαρυνθούν με μια φορολογία αργότερα. Έχει σημασία ότι γίνεται ένα μέτρο που ωφελεί οριζόντια την ελληνική κοινωνία. 

 Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ επιχείρησε να επιστρέψει στον κήπο με τα  λεφτόδεντρα . Οι προτάσεις του σε μια κάτι αρχήν κοστολόγηση φθάνουν τα 10,5 δις ευρώ.Γι αυτό και δεν συζητούνται πλέον. Οι πολίτες δεν θέλουν το πληκτικό  σίκουελ του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης»  στην οθόνη που πλήρωσαν τόσο ακριβά! Χρειάζονται παρεμβάσεις και στήριξη στην καθημερινότητα στην πραγματική ζωή. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει εμμονικά στην κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Προφανώς για να καταργήσει  το δικαίωμα στην αποσύνδεση για όσους εργάζονται ηλεκτρονικά , για να αφήσει την καταγραφή των υπερωριών στο έλεος του εργοδότη, για να στερήσει τη γονική άδεια από τον πατέρα, για να αφήσει αρρύθμιστες τις εργασιακές σχέσεις στη νέα εποχή, με την επιστροφή στο εργασιακό πλαίσιο του 1980…

  Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει φέρει «κύμα» ανησυχίας στην αγορά, είναι οι ανατιμήσεις ειδικά στα καύσιμα και την ενέργεια, που συμπαρασύρουν και άλλα αγαθά και προϊόντα. Υπάρχει περιθώριο αντίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

 Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά καλύπτονται από τις δράσεις της κυβέρνησης για την ανάσχεση της αύξησης της τιμής του ρεύματος. Η κυβέρνηση ανέλαβε τη μηνιαία στήριξη  μέχρι τέλος του έτους για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και συγχρόνως ζητά εκπτώσεις από τους παρόχους ρεύματος. 

Έχει μεγάλη σημασία να συγκρατηθούν οι τιμές  και μην χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι για να υπάρξει αισχροκέρδεια σε διάφορα προϊόντα.

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια είναι όπως γνωρίζετε πανευρωπαϊκό πρόβλημα και οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο. Ομολογώ ότι περίμενα να ακούσω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ μια ξεκάθαρη στάση για το πώς πρέπει να αναπτύξουμε ταχύτατα χωρίς μύθους και ιστορίες με δράκους και εμπρησμούς ,τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να στηρίξουμε την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας, αλλά  δεν θέλησε να δυσαρεστήσει τους …μαχητές των ανεμόμυλων. 

   Ο πρωθυπουργός αντίθετα, παρουσιάζει σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα , πρωτοστατεί πανευρωπαϊκά στην αντικατάσταση του λιγνίτη και ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με πρόταση προς την ΕΕ για τη συγκράτηση των τιμών ,μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου όπου θα καταβάλλονται προεξοφλημένα δικαιώματα από το Σύστημα Εμπορίας Εναερίων Ρύπων. 

 Σε τι «φάση» θα λέγατε πως βρίσκονται οι Ελληνο – τουρκικές σχέσεις;  Σας ανησυχεί η αντίδραση Ερντογάν στην πτώση δημοτικότητας που αντιμετωπίζει;

 Η συμπεριφορά της Τουρκίας αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοπιστίας της ηγεσίας της. Το ζήτημα των σχέσεων της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα και την Κύπρο βρίσκεται πλέον στην καρδιά της ατζέντας των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, όπως απέδειξε και το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα. Η Τουρκία έχει πρόβλημα φυσιογνωμίας και άρα πορείας. Υποδύεται την περιφερειακή δύναμη ενώ η οικονομία της βυθίζεται, ανοίγει μέτωπα με την ΕΕ και εντός του ΝΑΤΟ , υποστηρίζει ότι ανήκει στη Δύση αλλά απλώνει διαρκώς το χέρι στη Ρωσία. Πόσο μακριά μπορεί να πάει μια τέτοια πολιτική τακτική; 

  Εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο υιοθετήσαμε καθαρά και χωρίς περιστροφές πρόταση προς το Συμβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ -Τουρκίας και μειώσαμε ήδη δραστικά , εξασκώντας την αρμοδιότητα μας, τα προενταξιακά κονδύλια. Αν μη τι άλλο βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο…Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και η ΕΕ τρέμει στην ιδέα να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος. Μια νέα διευρυμένη εταιρική σχέση με την Τουρκία με όρους και χωρίς ψευδαισθήσεις είναι απαραίτητη. 

Οι προβλέψεις σας  για το μεταναστευτικό  – προσφυγικό λόγω  της κατάστασης στο Αφγανιστάν; Πως πρέπει να αντιδράσουμε και να προετοιμαστούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

 Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα για το προσφυγικό.  Η βασική κίνηση είναι να καταλήξουμε στην ΕΕ μετά της εκλογές στη  Γαλλία στο  νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο και δεν θα επιβαρύνει με όλη την ευθύνη για πρόσφυγες και μετανάστες τις χώρες  πρώτης υποδοχής. 

Ταυτόχρονα όμως απαιτούνται άμεσα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης που προκύπτει στο Αφγανιστάν. Για το λόγο αυτό:

-Πρώτον, απαιτείται θωράκιση  των Ευρωτουρκικών συνόρων. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος με την Τουρκία  με ευρωπαϊκή συνδρομή είναι προϋπόθεση. 

-Δεύτερον, η  ΕΕ οφείλει να συνδέσει την παροχή οικονομικής στήριξης στο Αφγανιστάν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.  

-Τρίτον ,  είναι  αναγκαία η στήριξη των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών με συμφωνίες με την ΕΕ στο πρότυπο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Το Πακιστάν και η Τουρκία οφείλουν να δεσμευθούν ότι θα υποδεχθούν και θα υποστηρίξουν τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν με ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.